Runebergin tortut
Laskiaispullat
Kinkkuhernekeitto
Siirin pannukakku
Runebergin tortut
Runebergin torttua saa tuskin mistään sellaisena kuin JL Runeberg sen aikoinaan pisteli päivittäin aamuryyppynsä kanssa. Alkuperäinen leivonnainen ei ollut niin makea kuin se mitä nyt kutsutaan Runebergin tortuksi.
Seuraavan ohjeen mukaan saadaan pehmeitä torttuja, jotka maistuvat kahvipöydässä. Taikinasta tulee 22-24 paperimuotissa kypsennettyä leivonnaista.
Taikinan voi kypsentää myös tasapohjaisessa kakkuvuoassa suureksi tortuksi, joka koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella.
2 dl sulatettua voita ( =120 g )
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl korppujauhoja
2 tippaa karvasmanteliöljyä
3/4 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
1½ dl jauhettua mantelia
Sulatettu ja jäähdytetty voi vatkataan vaahdoksi sokerin kanssa. Vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen seosta hämmentäen. Korppujauhot ja kuorineen jauhetut mantelit lisätään. Jollei ole mantelia, lisätään korppujauhoja 4½ dl. Osa korppujauhosta voi olla tummaa ja hapankorpuista jauhettua. Karvasmanteliöljy antaa taikinalle oman hyvän säväyksensä, muttei ole välttämätöntä, jos mantelia käytetään runsaasti. Karvasmanteliöljyä ei missään tapauksessa pidä lisätä huolimattomasti suoraan pullosta taikinaan, sillä kaksi pisaraa riittää. Nesteeksi lisätään maitoa ja lopuksi joukkoon sekoitetaan vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on lisätty. Taikina jaetaan paperivuokiin. Kypsennetään 175-200 °C lämmössä 15-20 minuuttia.
2 dl sokeria
2 munaa
3 dl korppujauhoja
2 tippaa karvasmanteliöljyä
3/4 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja
1½ dl jauhettua mantelia
Jokaisen leivonnaisen keskelle nostetaan nokare vadelmahilloa. Noin 1 desilitraan pölysokeria lisätään tipoittain vettä kunnes seos on sopivan kiinteää pysyäkseen lusikalla valutettuna renkaana hillonokareen ympärillä.
Lähde: Helsingin Sanomat joskus 60/70-luvullaLaskiaispullat perinteinen
Pullataikina n. 3 dl liemeen
n. 100 g kuorimattomia manteleita tai mantelirouhetta
2-3 rkl maitoa
sokeria tai fruktoosia
kuohukermaa tai Vispiä
Leivotaan n. 20 suurehkoa pikkupullaa tavallisesta hyvästä pullataikinasta, jossa ei ole rusinoita.
Pullista leikataan hattu pois ja alaosa koverretaan ontoksi. Koverrettu sisus kerätään kulhoon ja kostutetaan maidolla. Mantelit jauhetaan keskikarkealla terällä, lisätään sokerin kanssa sisukseen ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Pullat täytetään massalla, päälle lusikallinen kermavaahtoa ja peitetään kannella. Halutessa pullat voi lämmittää mikrossa tai uunissa ennen kermavaahdon lisäämistä. Tarjotaan kuuman maidon, kahvin tai teen kera.
Kinkkuhernekeitto perinteinen
1 kg kuivia herneitä
kinkun potka tai pala (Jos kinkussa ei ole jäljellä koristeena käytettyjä neilikoita, lisää muutama herneiden mukaan kiehumaan.)
½ dl kermaa
pieni pala lanttua
2 l vettä
Huuhdo herneet ja pane ne yöksi likoamaan kylmään veteen. Lisää herneiden joukkoon seuraavana aamuna hienoksi pilkotut lantut ja keitä paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä ja usein sekoittaen kunnes herneet hajoavat. Lisää sekaan kinkun potka ja jatka keittämistä kunnes herneet ovat kypsiä ja täysin hajonneet. Pilko kinkun lihat ja mausta vielä tilkalla sinappia. Lisää kerma ja tarvittaessa suolaa.
Siirin pannukakku
3 munaa
6 dl maitoa
1 tl suolaa (vajaa)
1 dl voita (150g)
2 dl jauhoja (3,5dl, jos ei laiteta kauraryynejä)
1 dl kauraryynejä
Vispaa munat ja puolet maidosta. Lisää suola ja jauhot. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa vähän maitoa jos tulee liian paksua. Lisää lopuksi loppu maito ja kauraryynit.
Laita pannu tyhjänä uuniin ja anna sen kuumeta kunnolla. Kaada sulatetun rasvan kirkas osa pannulle. Lisää loppu rasva taikinan joukkoon. Kaada taikina uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 30 minuuttia tai 175 asteessa n tunti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti